Semakan Keputusan STAM 2017 Online

Semakan Keputusan STAM 2017 Online

Semakan Keputusan STAM 2017 Online. Kepada pelajar yang telah menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) pada tahun 2017, anda kini boleh membuat semakan keputusan peperiksaan.

Tarikh semakan keputusan peperiksaan belum dikeluarkan secara rasmi. Para pelajar dinasihatkan untuk melayari laman sesawang rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk mendapatkan tarikh rasmi keputusan peperiksaan STAM.

Sebagai info tambahan, sebanyak 9,534 telah memduduki peperiksaan STAM pada tahun 2017. Sebanyak 4,951 merupakan calon adalah sekolah menengah agama negeri (SMA) selebihnya ialah calon berasal dari sekolah kerajaan. 2,365 calon daripada sekolah agama bantuan kerajaan dan 704 calon berasal dari sekolah menengah agama rakyat.

Selain daripada itu, seramai 92 calon dari luar negara (Kemboja), 1,370 calon persendirian dan sebanyak 52 calon daripada sekolah swasta yang berdaftar dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Semakan Keputusan STAM 2017 Online

Semakan Keputusan STAM 2017 Online

Sila semak tarik penting di bawah:-

Tarikh Semakan Keputuan Peperiksaan Januari 2018

Minggu ke-3

(Sila rujuk portal rasmi KPM untuk tarikh rasmi)

Semakan Keputusan Peperiksaan STAM Aplikasi Semakan Keputusan STAM 2017

Semakan Keputusan STAM 2017 Secara SMS

Selain daripada membuat semakan keputusan secara Online, calon juga boleh membuat semakan mengunakan sistem pesanan ringkas (SMS).

Taip STAM <jarak> ANGKA GILIRAN <jarak> dan hantar ke 15888

Contoh:

STAM MQ027S020 dan hantar ke 15888

* Sila buat semakan selepas jam 10.00 pagi pada tarikh keputusan rasmi diumumkan di laman sesawang rasmi Kementerian pendidikan Malaysia (KPM).

Semakan Keputusan STAM 2017 Secara Manual

  • Kepada calon sekolah yang ingin mengambil keputusan peperiksaan secara manual, anda boleh mendapatkan keputusan masing-masing bermula jam10.00 di sekolah anda.
  • kepada calon persendirian pula, keputusan peperiksaan penuh akan dihantar melalui pos ke alamat anda atau anda boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) ataupun tempat mendaftar STAM.

Maklumat Tambahan:-

  • Aplikasi semakan keputussan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) hanya boleh diakses dan aktif pada hari tarikh rasmi keputusan dikeluarkan olej Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
  • Sila masukkan No Kad Pengenalan (tanpa¬† ) dan Angka Giliran tanpa “selang” pada kotak kosong yang tersedia.
  • Semakan keputusan secara online sahaja hanya memaparkan keputusan pepereiksaan secara ringkas. Sila dapatkan keputusan penuh di sekolah masing-masing ataupun di Jabatan Pendidikan Negeri (JPN).

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =