kebaikan meminum susu

 

kebaikan meminum susu

Susu adalah salah satu minuman yang boleh membantu mencegah penyakit. Meminum susu dapat menahan lapar selama satu hingga dua jam dan dapat meningkatklan kesan pelajaran dan kerja. Minum susu bukan sahaja menyediakan banyak gizi, tetapi juga membantu pencegahan penyakit perut dan menenangkan emosi seseorang. 

  Meminum susu juga boleh melindungi kita dari kerosakan gigi dan masalah kaviti. Kita harus memberi jaminan kepada anak2 tentang kerosakan gigi dengan menawarkan segelas susu coklat. Tidak ada rekod kerosakan gigi kerana meminum susu engan perisa coklat.

  Minum banyak susu dapat menghasilkan kekuatan pada tulang , gigi, kuku, rambut, kerana ia sarat dengan kalsium yang membantu badan menjadi kuat dan fleksibel. Susu juga bole menjadi pembuka baik perut terutamanya jika lewat makan. Meminum susu bole bertindak sebagai peransang yang awal.
Selain itu, meminum segelas susu panas sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot-otot tegang supaya dapat memberi tidur yang lebih cepat. Cara ini dapat membantu selepas seharian penat bekerja. Minum susu juga boleh menyejukkan badan dan mengekalkan tahap air atau dalam badan kita
Hebat bukan kebaikan susu ini terutama semasa kita dalam keadaan kepenatan dan tertekan. Pengambilan susu panas menenangkan diri dan memberi kita tidur yang sangat selesa.
3 Comments on "kebaikan meminum susu"

  1. Banyak betul khasiat susu. Lepas ni kene lebih rajin lag minum susu

  2. iya betul tu..susu memang banyak khasiatnya…cuma jangan silap beli susu saja..sebb susu sekarang ni banyak campuran da.

  3. iya betul tu..susu memang banyak khasiatnya…cuma jangan silap beli susu saja..sebb susu sekarang ni banyak campuran da.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*