Himpunan 29 Ogos : “Jika Menganggu Masyarakat dan Halang Lalulintas, Kita Akan Bertindak” – Timb. Ketua Polis

‘Perhimpunan Bersih 4.0’ yang dijangka diadakan di beberapa lokasi seluruh negara pada 29 Ogos ini, dibenarkan selagi ia tidak mengganggu ketenteraman awam, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim.

Beliau bagaimanapun berkata, ia perlu dibuat mengikut lunas undang-undang sedia ada dan Akta Perhimpunan Aman 2012.

 “Sekiranya perhimpunan itu didapati mendatangkan gangguan kepada masyarakat, mengganggu lalu lintas atau diadakan dengan sengaja atas tujuan tertentu seperti menghasut orang ramai untuk jatuhkan kerajaan, kita akan bertindak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Anugerah Pemandu Berhemah Sempena Op Selamat 7/2015 di sini, hari ini .

Akta Perhimpunan Aman 2012 antaranya memperuntukkan bahawa penganjur perlu memberi notis penganjuran kepada polis selewat-lewatnya 10 hari sebelum acara, yang mana denda sebanyak RM10,000 akan dikenakan sekiranya gagal berbuat demikian.

Mengikut akta itu, perhimpunan dilarang diadakan dalam lingkungan 50 meter dari tempat ibadat, stesen janakuasa elektrik, stesen minyak, terminal pengangkutan, tadika dan juga sekolah. -BERNAMA

Be the first to comment on "Himpunan 29 Ogos : “Jika Menganggu Masyarakat dan Halang Lalulintas, Kita Akan Bertindak” – Timb. Ketua Polis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*